Acute klachten

Denk hierbij aan een verstuikte enkel, een tenniselleboog of postoperatieve meniscus. De klachten zijn plots ontstaan en recent. Er is sprake van lokale weefselbeschadiging, d.w.z. er is iets 'stuk' als gevolg van te grote trek- of drukkrachten.

We volgen uiteraard de richtlijnen (EBM, op evidentie gebaseerde geneeskunde), dat geeft je de beste garantie voor herstel. Maar, en hier komt het, je bent slechts korte tijd in de praktijk. De andere uren (en dat zijn er veel) ben je thuis of op het werk. En je wil wel veilig blijven bewegen, je hobby beoefenen, eventueel sporten...

Het is nu zaak om, vooral dan, het gekwetste weefsel te beschermen en om zò te bewegen dat er allereerst geen verdere schade ontstaat maar beter nog, dat het natuurlijk herstel alle kansen krijgt.

Dat kunnen wij niet voor je doen, maar we kunnen je wel op de goede weg zetten. Door duidelijke instructies te geven (hoe je veilig kan bewegen, wat je wel en niet kan doen), eventueel met beschermmateriaal en vooral opvolging en ondersteuning. We hebben een opvolgingssysteem ontwikkeld via email  en skype. We kunnen zo zien hoe je een en ander in je thuissituatie toepast. Zo worden onnodige verplaatsingen vermeden en zal het voor je veel gemakkelijker zijn om elke dag aan je herstel te werken.

Als deze acute klachten, naast de weefselbeschadiging, ook een component bevat van continue onwillekeurige spierspanning (met typsiche triggerpoints) dan omvat de aanpak myofasciale pijntherapie volgens Travell / Simons.