... is een slangbeweging!

Is een golfbeweging een slangbeweging? 

Dr. Anna Hartman doet ons nadenken. Haar kennis als arts vertaalt ze in ... cartoons. Prachtige cartoons die vaak meer mee-delen dan goed geschreven tekstboeken. Zo ook onderstaande cartoon (meer via http://ww.annahartmann.net).

Beeld je in dat de ‘stok’ een ‘club’ is, dan zie je hoe de golfbeweging van de wervelzuil (meestal onbewust) aan de basis ligt van elke beweging die we maken om handig om te gaan met allerlei hulpmiddelen. Of het nu breinaalden, chirurgisch materiaal en ja, golfclubs zijn.

Dat we veel kunnen leren van hoe dieren bewegen en wat de problemen zijn die ze ervaren, is algemeen gekend en onderwerp van wetenschappelijk onderzoek waarbij artsen en dierenartsen samenwerken (zie zoobiquity.com).

Zo ondervinden mensen en paarden dezelfde problemen aan hun kraakbeen. Eigenlijk is dat evident. Als je onderstaande tekening bekijkt, zie je de projectie van de s-vormige golfbeweging die de ‘wervelzuil’ maakt tijdens het stappen. De tekening is van James Bell Pettigrew, een tijdgenoot van Darwin. Hij was een autoriteit op het vlak van het bewegen van dieren. Ja, meer dan honderd jaar geleden! (http://en.wikipedia.org/wiki/James_Bell_Pettigrew)

 

Een ‘hole in one’ slaan is geen specifieke handeling van schouder en arm/hand. Het is een vloeiende beweging, een samenwerking en goed gebruik van het ganse lichaam gecombineerd. Enkel een welgevormde beweging heeft een efficiënte handeling tot gevolg. Je zou het inderdaad een golfbeweging kunnen noemen. Een vervorming gaat inderdaad een beweging vooraf. Zij is er de voorwaarde van. Uit de beweging komt de handeling. Uit de beweging komt eveneens de verplaatsing in de ruimte. De vervorming is om die reden belangrijk. 

Door ons te focussen op bepaalde handelingen en onze (beperkte) werkomgeving, kunnen we het  gevoel van een natuurlijke golfbeweging verliezen. Onze aandacht is gefocust op onze handen bij precisiewerk, op een scherm, .....

Dat natuurlijk gevoel terugvinden, het samenwerken van armbewegingen en de totaliteit van het lichaam, ligt aan de basis van de aanpak en vooral de preventie van klachten bij het maken van een beweging bij golf. Maar ook bij andere bewegingen.

Eerst de golf, dan de beweging, dan de verplaatsing.

Maar hoen kunnen de voorpoten - sorry, de armen - aan de golfbeweging aansluiten?

Let goed op, gebruik je je 'arm-club unit' zoals de linker, de middenste of de rechter?

Kijk goed, aap na en voel. 

Moeilijk? Kijk dan naar de achterpoten en hoe die samenwerken met het bekken.

Als de poten de golf-/slangbeweging volgen wordt er goed samen gewerkt. 

Volgende keer op het terein denk je er nog maar eens aan. En vool nog eens een keer!

Kom nog eens terug om te 'golven' op deze site.

Regelmatig post ik nieuwe weetjes, informatie, anecdotes...

Als je je mailadres opgeeft stuur ik je steeds een bericht met aankondiging van nieuwe post.